Generalforsamling 2022

Referat af generalforsamling
søndag den 27. februar 2022
i Historiens Hus

1. Valg af dirigent

Knud Raasthøj valgt.

2. Formandens beretning

Som altid indleder vi med at mindes dem, der ikke er her mere.

Ole Henriksen gik bort i februar sidste år, 73 år gammel. Han nåede at arbejde på en stribe medier, inden han som redaktionschef for sporten på det nystartede TV 2 satte en række solide aftryk, blandt andet ved at trække Tour de France ind i danskernes stuer.

Vi tog afsked med Ole Carsten Rasmussen, der blev 76 år og havde en lang karriere som journalist og redaktionssekretær på Fyens Stiftstidende. Her var han kendt for en næsten ærefrygtig respekt for det danske sprog og dets rette håndtering, som Ole Vedsø skrev i et mindeord.

Og sidste år mistede vi også Claus Søholm, som blev 73 år og i mange år var journalist ved Fyens Stiftstidende, hvor han beskæftigede sig med alt fra krimistoffet til lokale Odense-nyheder, men også artikler om sin store passion, nemlig jazzmusikken

Tilbage i 2020 sagde vi farvel til Martin Mortensen, 73 år, der også havde betjent Stiftstidendes læsere i årtier, helt fra 1969 til sin pensionering. Det startede på sporten, og han rundede af som en respekteret navneredaktør og siden debatredaktør.

Og til sidste skal vi mindes Rasmus Bjørgmose, der også gik bort i 2020 i en alder af 87 år. Han var også omkring flere medier, herunder Fyns Tidende og Fyens Stiftstidende, men også på Grønlands Radio og Grønlandsposten, fordi Grønland blev betegnet som hans andet fædreland.

Jeg vil bede jer om sammen med mig at mindes disse fem mænd, der alle var meget aktive i vores forening.

Tak.

Det er dejligt at kunne mødes igen. Efter generalforsamlingen i 2020 kom covid-19-pandemien, og året efter måtte vi droppe generalforsamlingen, fordi det slet ikke var tilladt at samles så mange i januar 2021.

Coronaen er stadig til stede med høje, daglige smittetal, men vi er nu nået til et stadie, hvor vi udmærket kan gennemføre dagens møde i selskab med lidt håndsprit.

2022 byder på sit eget bidrag til verdenshistorien med det, vi ikke troede muligt, nemlig krig i Europa. Ruslands forsøg på at invadere Ukraine i disse timer skræmmer os alle – men synliggør også for enhver: nødvendigheden af publicisme, uafhængige medier og dygtige og modige journalister. Det skal vi også anerkende i dag.

Men en formandsberetning er især bagud skuende, og under en pandemi har det igen vist sig at være en fordel, at Odense Journalistforening står på to ben.

Mens forsamlingsforbud over lange perioder forhindrede os i at holde medlemsmøder, så havde vi totalt udsolgt i Blækhuset, som blev et fremragende tilflugtssted for medlemmer, der ville væk fra corona – eller i frustration kiggede forgæves efter ferieture ud i en verden, der var malet rød. Den status opnåede Thurø trods alt aldrig.

Vi besluttede hurtigt at stoppe med udlejning til ikke-medlemmer, som ellers har lagt en fin bund under udlejningen i normale tider. Det har der slet ikke været behov for, og kassereren vil senere vise, at et stort antal medlemmer nu har glæde af huset hvert år.

Blækhuset mødte heldigvis coronaen topklargjort og moderniseret med varmepumpe, nye elradiatorer og ny brændeovn, så huset nu reelt kan bruges året rundt. Med den høje belægning har det været svært at få håndværkere ind, men det er senest lykkes at renovere badeværelset, så det fremstår mere lækkert end nogensinde før.

Det er også lykkedes at holde en række arrangementer for vores medlemmer. Hvis vi går helt tilbage til 2020 – før coronanedlukningen – så havde vi besøg af Odense Letbanes direktør Mogens Hagelskær, som talte varmt om byens nye transportform, som vi altså endnu har til gode at se i drift.

I sommeren 2020 var vi på Nordatlanten og spise unghane med Martin Larsen, bestyrelsesformand for den dengang meget kritiserede DAB-kanal, Loud. Vi skulle have haft besøg af TV 2’s tidligere politiske redaktør Anders Langballe, men han måtte desværre aflyse med kort varsel, så det endte med at blive en netværksfrokost for OJ’s medlemmer.

Julefesten i 2020 blev aflyst – I kan gætte hvorfor – og erstattet af en julekonkurrence, hvor vi undgik at komme i nærheden af hinanden. 92 medlemmer deltog i konkurrencen, hvor vinderne af julekurve og flade ænder blev udtrukket foran snurrende kamera af selveste julemanden Julius.

Så var det igen Blækhuset, der i en lang periode trak læsset for OJ, inden vi i juli sidste år kunne invitere medlemmerne i Odense Teater til forestillingen Terror-is-me, der markerede 20-året for 11. september-terrorangrebet. Vi fik den store pakke med tapas på Nelles og et oplæg af teaterdirektør Jacob Schjødt.

Vi rundede året af med to ekstra arrangementer på stribe. Vi mødte Media City Odenses direktør Anne Dyrehauge i august og politidirektør Arne Gram i november, inden den traditionelle julefest var tilbage som årets sidste arrangement.

Tak til Den Fynske Bladfond for at støtte vores medlemsarrangementer, som vi nu kan sætte gang i for alvor igen.

Jeg kan allerede nu fortælle om to arrangementer i foråret, hvor invitationerne snart er på vej til jeres mailbokse. Den 30. marts besøger vi kunstneren Jens Galschiøt, som er helt aktuel – ikke bare fordi han er kåret som Årets Fynbo, men forbi han har gjort sig verdensberømt på skulpturen Skamstøtten, som det kinesiske styre før jul fjernede fra universitetet i Hongkong.

Den 17. maj har vi booket billetter til Odense Teater, hvor vi skal se forestillingen ”Vi bygger en vej”, som er en komedie om den såkaldt ”virkelige historie” om Thomas B. Thriges Gade – skabt af dramatikeren Heinrich Christensen, som vi også får lov at møde. Det hører I mere om.

Jeg vil takke jer medlemmer for at være tålmodige og loyale over for foreningen igennem de sidste par år, hvor alt har været anderledes – og så alligevel med nogle af de faste holdepunkter, som OJ kan tilbyde.

Også en stor tak til mine kolleger i bestyrelsen. De fleste møder har på det seneste været digitale, og det har været uendeligt effektivt, men ikke så hyggeligt, som det plejer at være.

Tak for ordet.

Beretning fremlagt og vedtaget.

3. Kassererens regnskab og beretning

På grund af høj udlejningsprocent har vi indstillet muligheden for udlejning af Blækhuset til ikke-medlemmer.
Forslag om at intensivere antallet af hovedrengøringer og opbakning til muligheden for som lejer at kunne tilkøbe rengøring.
Opfordring til at kigge på badebroen.
Regnskab fremlagt og godkendt.

4. Indkomne forslag

Punktet bortfalder, da der ikke er kommet forslag.

5. Fastlæggelse af kontingent og feriehusleje

Bestyrelsen foreslår uændret kontingent. Godkendt.
Bestyrelsen foreslår en mindre prisregulering på udlejning af Blækhuset:
Bestyrelsens forslag til ændring af feriehusleje pr. 1.1.2023:

  • Lejen for en uge i højsæsonen (“ferie”) hæves fra 2.900 kroner til 3.000 kroner.
  • Lejen for en uge i “øvrig sommer” hæves fra 2.400 kroner til 2.500 kroner.
  • Lejen for ikke-medlemmer hæves tilsvarende til hhv. 3.500 kroner og 3.000 kroner (dog er der pt. lukket for udlejning til ikke-medlemmer).
  • Lejen i “resten af året” og “weekend” fastholdes.

Forslaget godkendt.

6. Valg af formand

Jens Bertelsen genvalgt med applaus.

7. Valg af fire bestyrelsesmedlemmer

Jesper Beenfeldt Nielsen, Hanne Frette, Jens Wermuth Andresen og Eva Kristina Mikkelsen genvalgt.

8. Valg af to suppleanter

Ida Marie Kristensen og Jakob Risbro valgt.

9. Valg af to revisorer

Tore Bønke Jeppesen og Camilla Ahlmann-Petersen genvalgt.

10. Valg af to revisorsuppleanter

Mogens Kruse og Knud Raasthøj genvalgt.

11. Eventuelt

Opfordring til bestyrelsen om at overveje mere eller mindre obligatorisk rengøring af Blækhuset og fast vinduespudsning.

12. Udlodning af fire rejselegater á 2.000 kroner

Henrik Lund Jensen, Jørgen Kjærsgaard, Betty Rasmussen og Eva Kristina Mikkelsen modtager rejselegat.

13. Udlodning af 2 x 1 friuge i Blækhuset på Thurø

Claus Falkenby og Jens Bertelsen modtager friuge i Blækhuset.

 

Dirigent: Knud Raasthøj                         Referent: Eva Kristina Mikkelsen